Menu
Image: Pixabay

Norge Naturressourcer - Se Hvad Landet Tjener På

  • D. 22.10.2020

Norge er blandt de lande, der er meget rig på naturressourcer. Det er især olie, fiskeri, tømmer og diverse mineraler, som udgør Norges mange naturressourcer. Derudover er vandkraft også blandt naturressourcerne i Norge.

Norge og den norske stat henter årligt kæmpebeløb ind på deres naturressourcer. Her er især olie den naturressource, der giver den norske stat årlige milliardindtægter. Omkring 20 procent af Norges indtægter stammer fra olie og gas fra Nordsøen.

Oliefond er landets skattekiste

Gennem de seneste år har mange medier kørt med overskrifter og historier om de norske oliepenge. Den norske oliefold er nemlig landets helt store skattekiste, der er godt på vej til at runde et tocifret billionbeløb på kistebunden.

Faktisk har flere været ude og påstå, at oliefonden har flere penge, end hvad den norske stat kan bruge. Skulle de mange penge derfra fordeles på en gang, så vil hver borger i Norge få 1,25 mio. kr. udbetalt.

Staten har i mange år ikke ville bruge ret meget af oliefondens midler, men er i løbet af de seneste par år begyndt at åbne mere og mere op for det.

Mængden af naturressourcer, især olie og gas, er derfor en væsentlig faktor, når der ses på den norske levestandard og måden, hvorpå det norske samfund er indrettet.

De mange naturressourcer gør, at Norge har valgt at stå udenfor EU, selvom EU og EU-landene er langt den største handels- og samarbejdspartner, som Norge har. Norge er dog med i EØS-aftalen, som sikrer frihandel mellem landene.

Oliebranchen står i dag for størstedelen af Norges BNP, ligesom industrien er landets klart største, når der ses på en lang række faktorer. Oliebranchen skaffede alene 42 milliarder norske kroner til statskassen i 2016 i form af skatter, mens statens ejerskab af oliefelterne gav 68 milliarder - altså 110 milliarder via olie om året. 

Til sammenligning var de danske skatteindtægter i 2017 på 1 billion - altså 1.000 milliarder.

Tak for støtten

Til sidst takker vi avXperten for deres støtte til dette indlæg. find et stort udvalg af elektronik lige fra bluetooth headsets til keyboards, mobiltelefon til ældre, bilradioer og utallige andre ting til dine hverddags behov eller professionelle elektronikbehov. 

Relaterede indlæg